Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

"Το βίωμα της ιθαγένειας ή της εντοπιότητας στην ελληνική μεταπολεμική και μεταπολιτευτική ποίηση": Εκδήλωση στις 22/10


Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΚΣΜΡ (Αντιπλοιάρχου Λάσκου 10α) ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ποιητής, θα δώσει μια διάλεξη με θέμα: Το βίωμα της ιθαγένειας ή της εντοπιότητας στην ελληνική μεταπολεμική και μεταπολιτευτική ποίηση.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το ΔΚΣΜΡ, το περιοδικό λόγου και τέχνης Νησίδες και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Δωδεκανήσου. Είναι η δεύτερη κοινή εκδήλωση των τριών φορέων, μετά την ομιλία του Ευριπίδη Γαραντούδη επίσης, τον περασμένο Μάϊο με θέμα την Φύση και Ιστορία στο έργο των ποιητών Νάσου Βαγενά και Μανόλη Πρατικάκη.

Ο ομιλητής θα αναπτύξει το θέμα της ιθαγένειας στην ποιητική δημιουργία ποιητών που ωρίμασαν την πρώτη δεκαετία μετά τον πόλεμο και αυτών που εμφανίζονται με αξιώσεις μετά τη μεταπολίτευση. Ειδικότερα, θα εξετασθεί κάτω από αυτό το πρίσμα το έργο των Μαν. Αναγνωστάκη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Πρόδρ. Μάρκογλου, Μάρκου Μέσκου, Μιχ. Γκανά, Μανόλη Πρατικάκη. Θα αναγνωσθούν επίσης ποιήματά τους που αποδίδουν χαρακτηριστικά αυτή τη θεματική.

Ιθαγένεια εννοεί ο ομιλητής την ποιητική αίσθηση του γενέθλιου τόπου ή αλλιώς, τη σύσταση ενός χωροχρόνου της γενέτειρας-ποιητικού τόπου. Χώρου όσον αφορά τον καταγωγικό τόπο και χρόνου για τις αναδρομές των δημιουργών στις αναμνήσεις των παιδικών ή νεανικών χρόνων που εν μέρει προσανατολίζουν το έργο τους.

Έτσι, γνωστοί ποιητές θα παρουσιαστούν μέσα από αυτή την οπτική, που δεν είναι συνήθης στις αναγνώσεις τους και που ασφαλώς προσδίδει μια ορισμένη πρωτοτυπία στην εκδήλωση.