Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Εκδήλωση για τον ποιητή Ηλία Κεφάλα - 29/4




Εκδήλωση για τον ποιητή Ηλία Κεφάλα

Προσκεκλημένος ομιλητής, Γεωργία Λαδογιάννη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμο Ιωαννίνων
Τίτλος ομιλίας: «Η φλέβα του τόπου και της ποίησης. Ο διπολικός κόσμος του ποιητή Ηλία Κεφάλα»

Σχεδιασμός και επιμέλεια: Δήμητρα Κιούση – Όλγα Κομιζόγλου, φιλόλογοι


Το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Δέντρο εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή Ηλία Κεφάλα. Την ποιητική φυσιογνωμία του Ηλία Κεφάλα θα σκιαγραφήσει η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη. Ο ποιητής θα διαβάσει ποιήματά του και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο εν εξελίξει πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου και το περιοδικό Νησίδες και αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού της Ρόδου για θεμελιακά ζητήματα της λογοτεχνικής δημιουργίας, με ειδικότερο προσανατολισμό τη διερεύνηση της σχέσης τόπου και λογοτεχνίας. Προηγήθηκαν, η παρουσίαση των ποιητών Νάσου Βαγενά και Μανόλη Πρατικάκη και η διάλεξη του καθηγητή Ευριπίδη Γαραντούδη για τη μεταπολεμική ποίηση.

O Ηλίας Κεφάλας γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Μέλιγος Τρικάλων, όπου, ύστερα από μια μακρά διαμονή στην Αθήνα για σπουδές και εργασία, ζει πλέον μόνιμα και συνεχίζει να δημιουργεί. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1980 με την πρώτη του συλλογή «Τα Μαστίγια». Από τότε έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία ποίησης, καθώς και βιβλία δοκιμίου, πεζογραφίας και μία ποιητική ανθολογία. Η πιο πρόσφατη ποιητική του συλλογή είναι η «Λεζάντες για τ’ αόρατα» (2016). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το έργο του αποτελεί αντικείμενο μελέτης στο χώρο της νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχει εξέχουσα θέση στην σύγχρονη ελληνική ποίηση.
Ο χαρακτήρας της ποίησής του είναι ελεγειακός και μιλά για ένα κόσμο εναρμονισμένο με τη ροή των φυσικών στοιχείων, αλλά και βυθισμένο μέσα σε μια μοιραία αντίληψη για τον κύκλο της ζωής και του θανάτου λυρικός και ρομαντικός, αναδεικνύει την μεταιχμιακή κατάσταση που καθορίζει διαρκώς την ύπαρξη, κατάσταση φωτός και σκότους, ουρανού και γης, νερού και χώματος.

Η Γεωργία Λαδογιάννη είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διδάσκει και ερευνά  τα πεδία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, της δραματουργίας και της κριτικής θεωρίας, με πολλές μελέτες και βιβλία στο ενεργητικό της μεταξύ των πρόσφατων και η δίτομη «Σκοτεινή Ρίζα, Ανθολογία Λυρισμού, 1900 – 2000» (2016).

Ο συντονισμός θα γίνει από την Δήμητρα Κιούση, φιλόλογο στο Λύκειο Ιαλυσού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου.

Οργανωτικοί φορείς:
Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου http://syndesmos-filologon.blogspot.gr/
Περιοδικό λόγου και τέχνης Νησίδες http://nesides.blogspot.gr/

  
Χορηγοί επικοινωνίας: Ρ/Σ Λυχνάρι 91,4 και Rodos Events.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου