Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

30 Ιουνίου: Εκδήλωση με αφορμή την κυκλοφορία του 16ου τεύχους


Την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Δέντρο, θα γίνει η παρουσίαση του νέου τεύχους 16 του περιοδικού «Νησίδες» που μόλις κυκλοφόρησε.
Με την ευκαιρία αυτή, ως τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, η συνεργάτις του περιοδικού Τασούλα Καραγεωργίου θα μιλήσει για το πρόσφατο βιβλίο της, «Ναυαγού τάφος ειμί: επιτύμβια επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία», σε δική της επιλογή και μετάφραση από το έβδομο βιβλίο της Παλατινής Ανθολογίας.
Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου της, αυτά τα επιτύμβια επιγράμματα που αφορούν ναυαγούς και ναυάγια, μέσα στη μελαγχολική τους πυκνότητα -καθώς σε δύο ή τέσσερις ή έξι στίχους βιογραφείται ο νεκρός ναυαγός- φέρουν παράλληλα τα ευφρόσυνα δείγματα ενός ανθρωπισμού που απαντά στον αποτρόπαιο και κατά κανόνα πρόωρο θάνατο με ένα επιτύμβιο σήμα. Πρόκειται για ένα νοερό κενοτάφιο που σε πείσμα της τεταραγμένης θάλασσας υψώνει μαγικά η αρχαία ελληνική ποίηση για να διασώσει ό,τι συνιστά το πρόσωπο του θαλασσοπνιγμένου: το όνομα, την ηλικία και ενίοτε την καταγωγή. Τον απόηχό τους συναντάμε σε αντίστοιχα νεοελληνικά θαλασσινά μοιρολόγια και σε αφηγηματικά τραγούδια της δημοτικής ποίησης.
Η δημιουργία των επιγραμμάτων αυτών απλώνεται σε ένα ευρύτατο χρονικό φάσμα, από την πρώιμη αρχαϊκή εποχή ως τα χρόνια του Ιουστινιανού.


Βιογραφικό σημείωμα
Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στν λεξάνδρεια τς Αγύπτου τ 1954. Σπούδασε στ Φιλοσοφικ Σχολ το Πανεπιστημίου θηνν κα π τ 1981 ως τ 2015 πηρέτησε στ Δημόσια Μέση κπαίδευση. π τ 2007 ως τ 2015 διετέλεσε σχολικ σύμβουλος φιλολόγων. χει κδώσει πτ ποιητικ βιβλία, να βιβλίο μ λυρικ φηγήματα, μι συλλογ δοκιμίων γι τν ποίηση κα μετάφραση ποιημάτων τς Σαπφς κα τς ριννας. Εναι διδάκτωρ φιλολογίας τς Φιλοσοφικς Σχολς το Πανεπιστημίου Κρήτης. π τ 2007 διδάσκει στ ργαστήρι Ποίησης το δρύματος Τάκης Σινόπουλος. Εναι παντρεμένη κα μητέρα δύο παιδιν.

Το έργο της:
Ποίηση:
Fragmentum, αριθμός 53 (1986)
Το αδράχτι που ματώνει (1989)
Διασπορά (1994)
Ποιητική τεχνολογία (1998)
Το μετρό (2004)
Η χελώνα του Κεραμεικού (2011)
Τι γίναν οι μαστόροι; (2014)

Λυρικό αφήγημα για παιδιά: Παράμυθοι (1996)

Δοκίμιο: Στην αίθουσα της ποίησης (2001)

Μεταφράσεις:
Σαπφώ, ποιήματα (2009)
Ήριννα: Ηλακάτη – σπαράγματα και επιγράμματα (2013)

Ναυαγού τάφος ειμί, επιτύμβια επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία ,με εικαστική ανάγνωση του Γιώργου Ξένου (2016).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου