Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

«Ποιητικοί διάλογοι: Δύο λογοτεχνικές φωνές της Θεσσαλονίκης»

 

Το περιοδικό Λόγου και Τέχνης Νησίδες διοργανώνει στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου «Το Δέντρο» ένα αφιέρωμα σε δύο γνωστές ποιήτριες της Θεσσαλονίκης, την Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου και την Έλσα Κορνέτη.  Η εκδήλωση θα γίνει  το Σάββατο 26/11/2022, στις 18.30 όπου και θα παρουσιαστούν δύο νέες  ποιητικές συλλογές: «Ο Θυρωρός των Ημερών» (εκδόσεις Κέδρος)  της Αλεξάνδρας – Ευτυχίας Λουκίδου και  «Ο ήρωας πέφτει»  (Εκδόσεις των Φίλων ) της Έλσας Κορνέτη.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

Κωνσταντίνα Καλαούζη Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Postdoc ΤΜΣ Πανεπιστημίου Αιγαίου – Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων 2ου ΠΕΚΕΣ Ν. Αιγαίου.

Αντωνία Ματσίγκου, Κλασική Φιλόλογος, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία ΕΚΠΑ, Ποιήτρια.

 

Συντονισμός: Αναστασία Ζέππου, εκπαιδευτικός, μέλος της συντακτικής επιτροπής των Νησίδων.

 

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και οι δύο ποιήτριες, φιλοξενούμενες του περιοδικού Νησίδες.

 

Βιογραφικά στοιχεία:

 


Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο.

Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές:

Λυπημένες μαργαρίτες (εκδ. Εγνατία, 1986), Το τρίπτυχο του φέγγους (1993), Εν τη ρύμη του νόστου (εκδ. Αρμός, 1999), Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα (εκδ. Καστανιώτη, 2004), Όροφος μείον ένα (εκδ. Καστανιώτη, 2008, β΄ έκδ. 2009), Το επιδόρπιο (εκδ. Κέδρος, 2012, γ΄ έκδ. 2013). Το επιδόρπιοήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο.

Αφόρετα θαύματα (εκδ. Κέδρος, 2017), Ο θυρωρός των ημερών (εκδ. Κέδρος, 2022)

Έχει επίσης εκδώσει τα μελετήματα:

1.«Εν αναμονή» (Συμμετοχή στον συλλογικό τόμο Ακροατής Οριζόντων Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη), (εκδ. Γαβριηλίδης, 2004)

2.Συρραπτική του Προσώπου - Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη (εκδ. Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, 2012)

3. Πέραν της γραφής -Δοκίμια για την ποίηση (εκδ. Κέδρος, 2015)

4. Στους πίσω κήπους μίας λέξης, δοκίμια κριτικής, (εκδ. Ρώμη, 2020).

 

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά, ρουμανικά και περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, όπου διετέλεσε Γεν. Γραμματέας, και του Κύκλου Ποιητών.

 

 


Η Έλσα Κορνέτη σπούδασε Oικονομικά στην Ελλάδα και στην Γερμανία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Δημοσιεύει τακτικά ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια, κριτικά κείμενα, και μεταφράσεις. Ποιήματά της και διηγήματά της έχουν περιληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινεζικά. Έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία εκ των οποίων τα έντεκα είναι ποιητικές συλλογές και συνθέσεις. Δύο ποιητικά βιβλία της το «Ένα μπουκέτο ψαροκόκαλα (2009) και το «Κονσέρβα Μαργαριτάρι» (2011) ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Τα πρόσφατα βιβλία της στην Ποίηση: «Ξύλινη Μύτη Τορνευτή» (2021) Εκδόσεις Σαιξπηρικόν και «Ο ήρωας πέφτει» (2021) Εκδόσεις των Φίλων. Στην πεζογραφία πρόσφατο βιβλίο της: «Το νησί πάνω στο ψάρι κι άλλες ευφάνταστες ιστορίες» (2020) Εκδόσεις Μελάνι.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου